Ana içeriğe atla

Bebek Ürünlerine Dikkat!

Kimyasal ürünlerin etkileri hayatımızı yavaş yavaş tahrip ediyor. Bu ürünlerden bebeklerde nasibini almakta. Bebeklerin temizliğinde kullanılan kimyasal ürünler yarar sağlamaktan çok zarar veriyor.
Daha doğmadan şefkatle kucakladığımız, 9 ay boyunca karnımızda taşıdığımız, tarif edilmez bir sancı ile dünyaya getirdiğimiz göz bebeklerimiz, yavrularımız dünyaya geldikleri ilk günden itibaren tanışıyorlar kimyasallarla. Nasıl mı? En basit tuvalet temizliğini yaptığımız içinde onlarca çeşit kimyasal madde bulunan ıslak mendillerle...
Yapılan araştırmalar sonucu piyasada mevcut ıslak mendillerde kullanılan 62 kimyasal maddeden sadece 16 tanesinin zararsız olduğu ortaya koymuştur. İçindeki miktarlar az olsa dahi sürekli temasın nasıl etki edeceği bilinmemektedir. Bunun yanı sıra ıslak mendillerde kullanılan kağıtların %100 selülozdan üretilmiş olmasına da dikkat edilmesi gerek. Aksi takdirde mendil olarak kullandığımız kağıt ciltte ciddi tahrişlere sebep oluyor. Son yıllarda bu olumsuz etkiler göz önünde bulundurularak sadece su ile ıslatılmış pamuktan üretilen ıslak mendiller üretiliyor, tercihimizi bu mendiller yönünde kullanabileceğimiz gibi, evde pamuğu su ile ıslatarak da bebeklerimizin tuvalet temizliklerini yapabiliriz.

Biberonlara Dikkat!


Zararlı kimyasal içerme ihtimali olan bir başka bebek ürünü ise biberon. Anne sütünün yetmediği durumlarda biberonla beslenme gündeme geliyor. Kullandığımız biberonlar ne kadar sağlıklı acaba?
 Geçmişe bakacak olursak öncesinde piyasada satılan polikarbonat yani şeffaf biberonlarda Bisfonel A bulunmakta idi. Bu kimyasalın özellikle hormonsal zararlarının ispatlanmasından sonra dünyada ilk Kanada, ardından da ABD ve Avrupa ülkeleri bu kimyasalın kullanımını yasaklamıştır. 1 haziran 2011 de Türkiye de de yasaklanmıştır ancak stokta bulunan Bisfenol A içeren biberonların denetim dışı satılma ihtimalinden dolayı alacağımız ürünlerin üzerinde "Bisfenol A içermemektedir" ibaresini aramak yerinde olacaktır. Aynı durum emzikler için de geçerlidir.

Bebeklerimizin vücutlarına temas eden kıyafetlerde kullanılan kimyasal maddelerin  bir çoğunun zararlı etkileri söz konusudur. Öncelikle bebeklerimiz için kesinlikle pamuklu tekstil ürünleri almalıyız. Zira sentetik ürünler doğaları gereği özellikle boyanırken çok kimyasal  madde kullanımı gerektirmektedir. Pamuklu ürünlerin ise baskısız olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü baskılı süslü püslü ürünlerde yumuşaklık için "fitalatlar" denilen kimyasallar kullanılmaktadır.
Bu kimyasallar çocuk gelişiminde sıkıntılara yol açabilmektedir. Yine alacağımız oyuncakları da boyasız ve ahşap ürünler olmasına özen göstermeliyiz. Plastik ve boyalı oyuncaklar da "fitalatlar" kullanılmaktadır.
Bebek cildi çok hassastır, çünkü daha dış etkenlere maruz kalmamıştır. Dolayısıyla cildi dış etkenlere karşı koruyan keratin tabakası da henüz gelişememiştir. Toparlayacak olursak yeni dünyaya gelen ve savunma sistemleri  henüz tam  gelişmemiş olan bebeklerimizi elimizden geldiğince zararlı kimyasallardan uzak tutmaya çalışmalıyız. Bu nedenle her zaman olduğu gibi bilinçli tüketici olarak temizlik ürünlerinden, kıyafetlerine kadar aldığımız her üründe ne tip zararlı kimyasallar olabileceğine dikkat etmeliyiz. Unutmayalım ki uzun vadede yavrularımız nasıl bir tahribata sebep olacağı net olarak bilinmeyen bu maddeler hayatımızın her an içindeler. 😑  Bebek alışverişi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Yazımı faydalı bulduysanız, diğer annelerin de faydalanmasını istiyorsanız paylaşmayı unutmayın.😍
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. 💕

Yorumlar

  1. Faydalı bulduk :) Çok faydalı bulduk hem de :) Neler varmış Yarabbim . Hiç bu kadar detaylı düşünmemiştim . Çok zor ya . Allah yardımcımız olsun . Sevgiler. 🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı bulmanıza sevindim Zehra Hanım. Söz konusu bebeklerimiz olunca düşünmek gerekiyor. Allah tüm annelerin yardımcısı olsun. Sevgiler canım. Yorum için de ayrıca teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Zıt Kutuplar Birbirini Çeker?

Evlilik kararı alırken farklı karakterlerin birbirini etkilediği söylenir. Bir insan bir insanı neden sever ve evlenmek ister? Önce bu sorunun cevabını kişi kendine sormalı. Psikologlara göre bu durum İnsanları birbirine yakıştıran bir takım dinamikler var. Kişi ya kendisine benzediği için ya ya kendisine benzemeyen, alaka duyduğu, ilgisini çeken biri oluğu için veyahut ihtiyaç duyduğu bir duyguyu bulduğu için bir başkasına karşı duygusal yakınlık kurar diye düşünüyorlar. Kendisine benzeyip benzememe dinamiğinden bağımsız olarak gelişen son ihtimal son ihtimal daha baskındır. Bu dinamikler üzerinden insanlar birbirleriyle diyalog kurar ve herkes kendini gerçekleştirmek ister aslında. Çünkü biz nasılsak muhatabımızı da öyle algılıyoruz. Mesela biz mutluysak herkes mutlu, biz üzüntülüysek herkes üzgün. Bu durum tamamen kişinin egosuna bağlı yani. Farklı karakterlerin birbirine çekimi her insanın kendinde olmayana duyduğu cazibe alanı olabiliyor. Mesela çok dağınık biri düzenli b

Kusursuz Anne Modeli

Kusursuzluk idealini taşıyan anneler detaycılıkları ile ön plana çıkarlar. Hamileyken hangi yiyecek, neye iyi geliyor diye araştırır, soruşturur ve asla yemeyeceği şeyleri bile sanki mecburmuş gibi yer. Çocuğunun neredeyse beş yıllık oyuncakları, giyecekleri, hazırlanmış odasına yerleştirilmiştir. Bebeğini kaynatılmış damacana suyunda yıkamakla övünür. Başka annelerin anneliğini beğenmez. En iyi anne kendisidir çünkü.  Kendi isteklerinden vazgeçmiş biri olarak çocuk eğitimine adanmış bir ömür sürer. Ancak bu adanmışlık zaten onun dünden razı olduğu bir durum olduğundan pek de vazgeçiş sayılmaz. Hijyen takıntısı bu annenin en belirgin özelliklerindendir. Onun çocuğu asla başka çocuklar gibi yerde yuvarlanamaz, asla pis dolaşamaz.   Gün içerisinde bir kaç kez giysi değiştirir. Kusursuz anne modeli olan bu annenin çocukları mikroplara karşı bağışıklık kazanmadığı için çok sık hasta olabilirler. Çocuğa sormadan ya da gelişimini izlemeden yapılan bu planlamalar ileri de çocukla a

Dekorasyon Yaparken Dikkat Edilmeyen Hatalar

Hepimiz göze hoş görünen ve içinde keyifle yaşayacağımız bir mekan hayal ederiz yola çıkarken. Bununla beraber işin bitiminde çoğumuz tam anlamıyla istediğimiz resme ulaşamayız. Bizi hayal kırıklığına uğratan en sık yaptığımız dekorasyon hatalarını ele aldım bu yazımda.  Bütçe Planı Yapmamak Ne de olsa "Elin güzeli bitmez!" demişler. İşin başında bütçemizin ne olduğunu bilirsek sınırlarımızı daha rahat tespit ederiz ve alışveriş sırasında dikkatimiz dağılmaz.  Plan Yapmamak Dekorasyon mobilya veya aksesuar satın almaktan öte bir şeydir. Mekanı kendi ölçeklerine ve içinde yaşayacakların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlamak, desen, kumaş ve renklerden önce gelir. Alışveriş Listesi Yapmamak Bir liste olmaksızın eşya alışverişine çıkıyorsanız günlerce sürecek mağaza gezmeler ve kararsızlıklara hazır olun. Neticede neyi seçerseniz seçin, alamadığınız tüm eşyalarda aklınız kalacak. Vazgeçmemek Bir mobilya ya da aksesuarı kullanma konusunda, mek