Ana içeriğe atla

Bebek İhtiyaç Listesi, Bebek Alışveriş Tavsiyelerim

Bebek için  alışveriş yaparken vitrinlerin albenisine kapılmayın. Bebek malzemeleri kısa süreli kullanıp fazla yıpranmadığından ihtiyaç duyulan şeyleri arkadaşınız veya akrabalarınızdan da temin edebilirsiniz. Bebek alışverişi deyince insanın gözünde büyüyor ama inanın öyle değil. Sadece dikkat etmeniz bazı püf noktalar var hepsi o kadar. 😊

Bebek Giysileri Seçimi Nasıl Olmalıdır?


Bebeğinizin giysilerinin %100 pamuk olmasına özen gösterin. Kolay giydirilip çıkarabilen ve rahat yıkanan giysileri tercih edin. Bebek ilk zamanlarda hızla büyüyeceğinden çok küçük kıyafetler almayın, 6-9 aya uygun kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Kıyafet alırken bebeğinizin doğacağı mevsimi göz önünde bulundurun. Kışsa kalın, yazsa ince kıyafetler tercih edin.

  • Atlet: Yazın tercih edin
  • Zıbın: Bebek küçükken giydirilen zıbının önü açık olduğu için giydirilmesi kolaydır. 
  • Badiler: Yakası bebeğin başı için yeterli genişlikte olmalı, omuzdan çıtçıtlı da olabilir.
  • Fanila: Kışın tercih edin. Yakası geniş, mümkünse omuzdan çıtçıtlı olsun.
  • Tulum: Önü ve ağı çıtçıtlı olmalı. Uzun süre kullanabildiğinden patiksiz olan tercih edebilirsiniz. 
  • Yelek: Kolayca giydirilip çıkarıldığı için bebeğin vücut ısısını ayarlamak için kolaylık sağlar. Bebek üşümüşse giydirilir, terlemişse hemen çıkarılır. Bu nedenle yazın penye yelekler tercih edilir kışın ise yün yelekler. 
  • Çorap: Ayaklarını sıkmayacak veya ayaklarından çıkmayacak genişlikte olmalıdır.
  • Patik: Ayak ısısını yüksek tutmak için tercih edilebilir ancak ayaklarını sıkmayan geniş patikler tercih edilmelidir.
  • Başlık: Bebeğin yazın güneşten korumak için pamuklu başlık, kışın soğukta korumak için yünlü başlıklar uygundur. Yalnız başlığı evdeyken çıkarın, nitekim ter nedeniyle bebeğinizin başında isilik oluşabilir.

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?


Bebeğinizin yatağı vücudunun şeklini alan yumuşak bir yatak olmamalı, sert yataklar bebeğinizin için daha güvenilirdir. Kuş tüyü yorgan veya elektirikli battaniye kullanmayın. Bebek karyolası almayı düşünüyorsanız korumanın parmaklıklarının arasının 6 cm'den az olmasına dikkat edin. Aralık 6 cm 'den fazla olursa bebeğiniz büyüyüp hareketlendiğinde başını parmaklıkların arasına sıkıştırabilir.

Alt Değiştirme Minderi veya Masası Nasıl Olmalıdır?

Bebek alışveriş listesinde olmazsa olmazı alt değiştirme minderidir. Bebeğinizin altını değiştirmek için ince bir minder temin edebilir veya kenarları 5 cm kadar yüksek olan bir alt değiştirme masası alabilirsiniz. Çekmeceli bir masa alırsanız ihtiyacınız olan malzemeler yerleştirmek için de bu çekmeceleri kullanabilirsiniz.

Bebek için Araba Koltuğu Nasıl olmalıdır?


Olası trafik kazalarında bebeğinizin zarar görmemesi için kilosuna uygun araba koltuğu bulunmalıdır.
Eğer kilosuna uygun olmazsa bebeğiniz kaza anında kayıp düşebilir. "Ana kucağı" olarak da bilinen bebeğin 45-60 derecelik bir açıyla yatmasını sağlayan koltukları hem arabada hem de günlük hayatta bebeğinizi taşımak için güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Kullanışlı Bebek Arabası Nasıl Olmalıdır?


Dışarıda çocuğunuzu rahatça gezdirebileceğiniz bir bebek arabanızın olması işinizi kolaylaştıracaktır. Bebek alışverişi yaparken en çok dikkat etmeniz gereken kullanışlı bir bebek arabası almak olacaktır. Arabanın mevsime uygun olmasına dikkat edin. Yerden yeteri kadar yüksek olan, sürülmesi kolay ve ağır olmayan arabaları tercih edin. Açılır kapanır tavanı koyu renkli olursa bebeğiniz güneş ışınlarından daha iyi korunacaktır. Arabanın içinde bir şilte veya mevsimlik örtü bulundurmayı unutmayın.

Bebekler için Yürüteç Alınmalı mıdır?

Yürüteçlerin henüz yürümeyi öğrenmemiş bebekler için yaygın bir şekilde kullanıldığını görebilirsiniz fakat yapılan araştırmalar yürüteçlerin daha erken yürümeyi sağlamadığını ortaya koymuştur. Yürüteçler aynı zamanda ev kazalarına da sebep olduğundan almamanızı tavsiye ediyorum.
.

Bebek Kangurusu Seçimi Nasıl olmalıdır?

Bebeğin kafasına ve boynuna yeterince destek sağlayan bir bebek kangurusunu küçük bebeğinizi dışarı çıkarmak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kangurunun kolay yıkanabilir olmasına dikkat edin.

Bebeklere Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Bebek alışverişi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de oyuncaklardır. Bebeğiniz 12 aylık olana kadar görme, duyma, dokunma ihtiyacını karşılayacak renkli ve hafif oyuncaklar alınabilir. Çıngıraklar bu dönemde bebeğinizin işitme duyusuna hitap ederken yumuşak hayvanlar ve bebekler bebeğinizi dokunma duyusunu geliştirecektir. Tahta veya plastik küpler ise bebeğinizin görme duyusuna daha çok hitap eder. Bebeğiniz için temin edebileceğiniz kırılmaz bir ayna ise bebeğinizi çok mutlu eder. Aynadaki yüzün kendisi olduğunu bilmese de üçüncü ayında itibaren bu yüze tebessüm etmeye başlayacaktır.
Bebeğinizi yırtmadan okuyabileceği, seyredebileceği, parlak renkli simleri olan birbirine zıt renklerle süslenmiş plastik kitaplar da alabilirsiniz. Plastik kitapların yanı sıra bebeğinize sürekli kitap okumayı da ihmal etmeyin. Her gün biraz vakit ayırarak yapacağınız bu faaliyetin ilerleyen zamanlarda çocuğunuzun zihinsel gelişimini olumlu yönde etkilediğini göreceksiniz.
Dokunulduğunda titreşen ya da öten duyarlı bir oyuncak, bebeğinizin etrafında eşyalarla etkileşim kurmasını kolaylaştırır. Nitekim bebeğiniz bu duyarlı oyuncaklar sayesinde elleriyle bir şeyi değiştirebildiğini fark edecektir. Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığını anlayınca ona renkli çiğneme oyuncaklar alabilirsiniz. Bunlardan içi su dolu olanları buzdolabında soğutup bebeğinize verdiğinizde damak ağrısını giderdiğini göreceksiniz.
12 ayını doldurduktan sonra büyük arabalar, tahta veya plastik küpler, oyuncak telefonlar, bez bebekler, tren gibi sapından çekince yürüyen oyuncaklar bebeğinizin ilgisini çekebilir. Bebeğinize oyuncak seçerken keskin, sivri veya kolayca kopabilen parçaların olmamasına dikkat edin.

Bebek alışveriş tavsiyelerim bu kadar. Yazımda bebek için alışveriş yapmak isteyenlerin tüm aradığı soruları bulunmakta. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Minik kızımın bana kattığı tecrübeler sayesinde bu bilgileri edindim. Sizlerin de bu konuda bilgi ve tecrübeleriniz varsa yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. 😊


Yorumlar

  1. Özellikle bebek arabasında lüx modellerde pek bir gözm kalmısti. Ama normal halliye kaldim haha 😁 güzel yazıydı canm. Ben genellikle görsellerine bakip aliyorum da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de bebek arabası konusunda aklım konforlu olanlarda kaldı ancak bebeğim için yeterli düzeyde olan bir bebek arabası aldım ne fazla ne eksik. ;)

      Sil
  2. harika bilgiler paylaşmışsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım güzel yorumun için.

      Sil
  3. Cok yerinde bilgiler. Duru'cugu 2.5 yasina gelen babaanne olarak:)) cocugun rahatligini hep on planda tutulmali cok pahali cok iyi diye bir sey yok onemli olan rahatlik. Bizler gibi sizlerde deneye yanila ogreniyoruz .aslin da bu minnaklar yönlendiriyor hepimizi:))). Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Aynen öyle. Teşekkür ederim güzel ve değerli yorumunuz için Hatice Hanım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Zıt Kutuplar Birbirini Çeker?

Evlilik kararı alırken farklı karakterlerin birbirini etkilediği söylenir. Bir insan bir insanı neden sever ve evlenmek ister? Önce bu sorunun cevabını kişi kendine sormalı. Psikologlara göre bu durum İnsanları birbirine yakıştıran bir takım dinamikler var. Kişi ya kendisine benzediği için ya ya kendisine benzemeyen, alaka duyduğu, ilgisini çeken biri oluğu için veyahut ihtiyaç duyduğu bir duyguyu bulduğu için bir başkasına karşı duygusal yakınlık kurar diye düşünüyorlar. Kendisine benzeyip benzememe dinamiğinden bağımsız olarak gelişen son ihtimal son ihtimal daha baskındır. Bu dinamikler üzerinden insanlar birbirleriyle diyalog kurar ve herkes kendini gerçekleştirmek ister aslında. Çünkü biz nasılsak muhatabımızı da öyle algılıyoruz. Mesela biz mutluysak herkes mutlu, biz üzüntülüysek herkes üzgün. Bu durum tamamen kişinin egosuna bağlı yani. Farklı karakterlerin birbirine çekimi her insanın kendinde olmayana duyduğu cazibe alanı olabiliyor. Mesela çok dağınık biri düzenli b

Kusursuz Anne Modeli

Kusursuzluk idealini taşıyan anneler detaycılıkları ile ön plana çıkarlar. Hamileyken hangi yiyecek, neye iyi geliyor diye araştırır, soruşturur ve asla yemeyeceği şeyleri bile sanki mecburmuş gibi yer. Çocuğunun neredeyse beş yıllık oyuncakları, giyecekleri, hazırlanmış odasına yerleştirilmiştir. Bebeğini kaynatılmış damacana suyunda yıkamakla övünür. Başka annelerin anneliğini beğenmez. En iyi anne kendisidir çünkü.  Kendi isteklerinden vazgeçmiş biri olarak çocuk eğitimine adanmış bir ömür sürer. Ancak bu adanmışlık zaten onun dünden razı olduğu bir durum olduğundan pek de vazgeçiş sayılmaz. Hijyen takıntısı bu annenin en belirgin özelliklerindendir. Onun çocuğu asla başka çocuklar gibi yerde yuvarlanamaz, asla pis dolaşamaz.   Gün içerisinde bir kaç kez giysi değiştirir. Kusursuz anne modeli olan bu annenin çocukları mikroplara karşı bağışıklık kazanmadığı için çok sık hasta olabilirler. Çocuğa sormadan ya da gelişimini izlemeden yapılan bu planlamalar ileri de çocukla a

Dekorasyon Yaparken Dikkat Edilmeyen Hatalar

Hepimiz göze hoş görünen ve içinde keyifle yaşayacağımız bir mekan hayal ederiz yola çıkarken. Bununla beraber işin bitiminde çoğumuz tam anlamıyla istediğimiz resme ulaşamayız. Bizi hayal kırıklığına uğratan en sık yaptığımız dekorasyon hatalarını ele aldım bu yazımda.  Bütçe Planı Yapmamak Ne de olsa "Elin güzeli bitmez!" demişler. İşin başında bütçemizin ne olduğunu bilirsek sınırlarımızı daha rahat tespit ederiz ve alışveriş sırasında dikkatimiz dağılmaz.  Plan Yapmamak Dekorasyon mobilya veya aksesuar satın almaktan öte bir şeydir. Mekanı kendi ölçeklerine ve içinde yaşayacakların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlamak, desen, kumaş ve renklerden önce gelir. Alışveriş Listesi Yapmamak Bir liste olmaksızın eşya alışverişine çıkıyorsanız günlerce sürecek mağaza gezmeler ve kararsızlıklara hazır olun. Neticede neyi seçerseniz seçin, alamadığınız tüm eşyalarda aklınız kalacak. Vazgeçmemek Bir mobilya ya da aksesuarı kullanma konusunda, mek